Vroenhoven via Gogri

Uit het archief van Marcel Bastiaens

    Hoe Montenaken , Vroenhoven werd.

                                                   Vrij naar Pater Jan Theunissen. 

Door de eeuwen heen heeft Vroenhoven, Montenaken geheten.

Zijn tegenwoordige naam kreeg het pas in de helft van de 19e eeuw, toen zijn grondgebied Belgisch werd. Tot dan toe was het een deel geweest van het Graafschap van de Vroenhof of Vroenhove, dat al heel vroeg bij de Maas overtocht van Maastricht ontstaan was en dat zijn autonomie tot 1794 kon bewaren.

Het Graafschap Vroenhove, lag voor een gedeelte binnen de stadsmuren van Maastricht, maar vooral in een boog rond de stad. Het begon aan de linkeroever van de Maas ten noorden van de stad en zo verder naar het westen tot en met Caberg, dan naar het zuiden, Wilre of Wolder en in Biesland tot aan de Jeker. Ten westen van Wolder lagen nog twee gehuchten Montenaken en Heukelom.

Het graafschap kende in de loop der eeuwen meerdere Heren.

Dit veranderde in 1794 bij de inname van onze streken door de Fransen, na de Franse revolutie. Het Graafschap werd afgeschaft en vervangen door de gemeente Vroenhoven , met als hoofddorp Wolder. Heel deze streek behoorde tot het departement van de Neder Maas, met Maastricht als hoofdstad.

Dit duurde tot 1814, na het traktaat van Wenen onstond het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland en België samen).

Na de omwenteling in Brussel en het uitroepen van de onafhankelijkheid van België in 1830, viel het Koninkrijk der lage landen uit elkaar.

Dit had ook gevolgen voor de gemeente Vroenhoven, zij kreeg een Belgisch gedeelte, de gehuchten Montenaken en Heukelom, voortaan de gemeente Vroenhoven.

Het Nederlands gedeelte, het dorp Wolder en de gehuchten Caberg en Biesland en Bosscherveld, heette voortaan Oud-Vroenhoven. In 1920 door de stad Maastricht

geannexeerd.

Allen de oudere mensen gebruiken nog de naam Montenaken voor Vroenhoven.

 

 

Honderd jaar geleden nieuwe pastoor in Vroenhoven


Vanaf november 1904 was E.H. J.Pekel pastoor in Vroenhoven.

Geboren te Weurt, bij Nijmegen op 9 december 1867, priester gewijd te St.Nicolas (Luik) op 20 mei 1890 en werd kapelaan in Aubel tot 1904.

Hij maakte de inval van het Duits leger in augustus 1914 mee.

In zijn verslag, aan het Bisdom na de oorlog, schreef Pastoor Coune over hem:

“De Heer Pastoor Pekel, goed Duits sprekend, wist altijd de Duitsers achting in te boezemen. Zodat het veel aan zijn wijs beleid te danken is dat Vroenhoven, de eerste maanden van de oorlog, van grote onheilen gespaard bleef “.

Pastoor Pekel maakte in 1915 nog mee dat de “Dodendraad” Vroenhoven in twee zou snijden, het grootste deel viel in de grenszone. Begin 1916 werd Pastoor Pekel ziek en hij vertrok naar Groesbeek , klooster Marienthal, in herstelverlof. Hier overleed hij vrij plotseling op 21 juli 1916. Vroenhoven zat nu zonder pastoor, tijdelijk kwam Pater Candidus O.F.M. uit Rekem hem vervangen. Pastoor Pekel werd opgevolgd door Pastoor Victor Coune in 1916. Hij werd geboren in Veulen op 5 mei 1876 en priester gewijd in Luik in 1901, hij werd kapelaan in Bressoux en in 1906 in Teuven.