Zesjarig pianowonder uit Vroenhoven wint prestigieuze nationale wedstrijd


 

De zesjarige Akari Bastiaens heeft zondag de prestigieuze Steinway Piano Competition gewonnen. De jury gaf het pianotalent uit Vroenhoven de hoogste onderscheiding.

Zondagmiddag speelde Akari Bastiaens (6) voor een publiek van 900 mensen in de Brusselse Bozar haar finale in de meest prestigieuze pianowedstrijd die ons land kent. De Steinway Piano Competition geeft jongeren tot en met 18 jaar de kans om via de wedstrijd concert- en podiumervaring op te doen. “Akari stapte met een grote glimlach het podium op en heeft heel mooi gespeeld. Dit was echt haar moment en daar heeft ze met volle teugen van genoten”, blikt papa Rik Bastiaens terug.

In de leeftijdscategorie tot 12 jaar stonden er vier finalisten op het podium. De jury gaf Akari – de jongste finaliste ooit – de hoogste onderscheiding in haar categorie. “Akari heeft bijzonder gaaf gespeeld, de jury had unaniem lof en bewondering”, vertelt jurywoordvoerder Hans Vervenne. “Het is zeer uitzonderlijk dat je op die leeftijd al zo’n maturiteit toont. Akari leek zonder stress te spelen. Die vertolking komt echt vanuit haar talent.”

 

En nu naar Hamburg

 

Naast de eerste prijs in haar leeftijdscategorie, wint Akari ook de publieksprijs. “Haar preselectie haalde op YouTube de hoogste score”, zegt Vervenne. Na het uitdelen van de hoofdprijzen in de drie leeftijdscategorieën wachtte Akari nog een grotere verrassing. Het zesjarige talent uit Riemst mag in 2020 ons land vertegenwoordigen op het internationale Steinway Festival in het Duitse Hamburg. “Gezien haar jonge leeftijd is de jury niet over een nacht ijs gegaan. Je mag de druk van zo’n festival toch niet onderschatten”, licht Vervenne toe. “Maar na beraadslaging was er een duidelijke meerderheid. Ze heeft hier voor 900 mensen getoond dat ze die spanning aankan. In 2020 zal ze net acht jaar zijn. Er is dus nog wat tijd om nieuwe werken aan te leren.”

“Wij hadden het in elk geval niet verwacht en zijn bijzonder trots”, zegt papa Rik. Akari zelf lijkt nog niet helemaal goed te beseffen wat haar gisteren is overkomen. “We gaan in Hamburg zeker de dierentuin en een speelgoedmuseum bezoeken”, zegt ze. Op het internationale festival zal ze ook een woordje Engels moeten spreken, zegt jurywoordvoerder Vervenne. “Dan ga ik nu Engels leren. Ik kan het al een beetje: high five!”, lacht Akari.